Bahan A:
- 1 ekor ayam (dibuang kulit dan dipotong kecil)
- 5 helai daun limau purut (dicarik halus)
- 2 batang serai (diketuk)
- 2 cawan santan (1/2 biji kelapa)
- 2 biji tomato (dibelah 4)
- 1 keping asam gelugur
- 3 sudu makan minyak masak
- garam secukup rasa
- 10 biji cili api
- 20 tangkai cili kering
- 3 inci halia
- 3 inci lengkuas
- 2 inci kunyit hidup
- 10 biji bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 3 biji buah keras
- Panaskan minyak dan tumiskan bahan B dan serai yang diketuk.
- Apabila sudah naik minyak,masukkan ayam dan biarkan seketika.
- Masukkan santan,daun limau purut,tomato dan asam gelugur.
- Biarkan masak dengan api perlahan sehingga mendidih dan naik minyak.
- Hidangkan dengan nasi putih,nasi minyak,roti atau roti jala.
selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment