Tuesday, 7 June 2011

Ayam Masak Ladang


Bahan A:

  • 1 ekor ayam (dibuang kulit dan dipotong kecil)
  • 5 helai daun limau purut (dicarik halus)
  • 2 batang serai (diketuk)
  • 2 cawan santan  (1/2 biji kelapa)
  • 2 biji tomato (dibelah 4)
  • 1 keping asam gelugur
  • 3 sudu makan minyak masak
  • garam secukup rasa
Bahan B:(dikisar)

  • 10 biji cili api
  • 20 tangkai cili kering
  • 3 inci halia
  • 3 inci  lengkuas
  • 2 inci kunyit hidup
  • 10 biji  bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 3 biji buah keras
Cara membuat:

  1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan B dan serai yang diketuk.
  2. Apabila sudah naik minyak,masukkan ayam dan biarkan seketika.
  3. Masukkan santan,daun limau purut,tomato dan asam gelugur.
  4. Biarkan masak dengan api perlahan sehingga mendidih dan naik minyak.
  5. Hidangkan dengan nasi putih,nasi minyak,roti atau roti jala.
selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment