Bahan A:
- 500 gram daging(dihiris nipis)
- 300 gram rebung (dipotong kecil)
- 3 sudu makan rempah kari(dibancuhkan)
- 3 sudu makan air
- 2 cawan santan (1/2 biji kelapa)
- 2 sudu makan minyak masak
- garam secukup rasa
- 2 inci kulit kayu manis
- 5 kuntum bunga cengkih
- 3 kuntum bunga lawang
- 2 biji buah pelaga
- 5 biji bawang merah(dihiris)
- 3 ulas bawang putih (dihiris)
- 3 tangkai daun kari
- Panaskan minyak dan tumiskan bahan B sehingga wangi.
- Masukkan rempah kari dan kacau rata.
- Masukakan daging dan rebung.Masakkan sehingga naik minyak.
- Masukkan santan dan masak sehingga pekat dan naik minyak.
- Sedia dihidangkan.
selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment