Friday 10 June 2011

Daging Lesamah


Bahan A:

  • 500 gram daging(dihiris nipis)
  • 300 gram rebung (dipotong kecil)
  • 3 sudu makan rempah kari(dibancuhkan)
  • 3 sudu makan air 
  • 2 cawan santan (1/2 biji kelapa)
  • 2 sudu makan minyak masak
  • garam secukup rasa
Bahan B (ditumis):

  • 2 inci kulit kayu manis 
  • 5 kuntum bunga cengkih
  • 3 kuntum bunga lawang 
  • 2 biji buah pelaga
  • 5 biji bawang merah(dihiris)
  • 3 ulas bawang putih (dihiris)
  • 3 tangkai daun kari
Cara membuat:

  1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan B sehingga wangi.
  2. Masukkan rempah kari dan kacau rata.
  3. Masukakan daging dan rebung.Masakkan sehingga naik minyak.
  4. Masukkan santan dan masak sehingga pekat dan naik minyak.
  5. Sedia dihidangkan.
selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment