Friday 10 June 2011

Ketupat Sotong




Bahan-bahan:

  • 1 kilogram sotong 
  • 400 gram beras pulut(direndamkan selama 4 hingga 5 jam)
  • 5 inci halia(dihiris)
  • 3 biji bawang merah(dihiris)
  • 1 ulas bawang putih(dihiris)
  • 1 sudu teh  halba
  • 4 cawan santan (1 biji kelapa)
  • 1 sudu teh gula 
  • lidi kelapa dipotong 2 inci 
  • garam secukup rasa
Cara membuat:

  1. Sotong dibuang kulit dan dibasuh sehingga bersih.
  2. Beras pulut ditus dan digaul dengan  garam.Kacau rata.
  3. Masukkan beras pulut ke dalam perut sotong sehingga 3/4 badannya.
  4. Tutup ruang terbuka sotong dengan lidi kelapa yang dipotong tadi(supaya beras pulut tidak terkeluar)
  5. Masukkan sotong dan semua bahan dalam periuk.
  6. Masakkan dengan api sederhana selama 30 minit sehingga kuah pekat.
  7. Hidangkan dengan kuahnya.
selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment