Bahan-bahan:
- 1 kilogram sotong
- 400 gram beras pulut(direndamkan selama 4 hingga 5 jam)
- 5 inci halia(dihiris)
- 3 biji bawang merah(dihiris)
- 1 ulas bawang putih(dihiris)
- 1 sudu teh halba
- 4 cawan santan (1 biji kelapa)
- 1 sudu teh gula
- lidi kelapa dipotong 2 inci
- garam secukup rasa
- Sotong dibuang kulit dan dibasuh sehingga bersih.
- Beras pulut ditus dan digaul dengan garam.Kacau rata.
- Masukkan beras pulut ke dalam perut sotong sehingga 3/4 badannya.
- Tutup ruang terbuka sotong dengan lidi kelapa yang dipotong tadi(supaya beras pulut tidak terkeluar)
- Masukkan sotong dan semua bahan dalam periuk.
- Masakkan dengan api sederhana selama 30 minit sehingga kuah pekat.
- Hidangkan dengan kuahnya.
selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment