Wednesday, 8 June 2011

Masak Lemak Cili Api Cendawan


Bahan A:

  • 20 keping cendawan tiram (dikoyak)
  • 10 ekor udang (dibuang kulit)
  • 1/2 batang lobak merah (dipotong kecil)
  • 5 biji jagung  muda (dipotong kecil)
  • 2 batang serai (diketuk)
  • 2 cawan santan (1/2 biji kelapa)
  • garam secukup rasa
Bahan B (dikisar):

  • 10 biji cili padi
  • 3 biji bawang merah  
  • 2 inci kunyit hidup
Cara membuat:

  1. Masukkan bahan B dan serai ke dalam periuk.
  2. Masukkan udang,lobak merah dan jagung muda.
  3. Masakkan sehingga mendidih.
  4. Masukkan cendawan dan santan kacau rata.
  5. Bila mendidih tutup api dan hidangkan.
selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment